Blog Lifestylowy

Porady z życia wzięte

Nowe badania wykazały, że w momencie gdy ludzie decydują się niezdrowy posiłek, a następnie oglądają się podczas jedzenia, postrzegają go jako mniej atrakcyjny. Jednak mechanizm ten nie zachodzi w przypadku wyboru zdrowych potraw.

Naukowcy twierdzą, że prosty zabieg umieszczenia lustra w pokoju zwiększa dyskomfort jedzenia śmieciowych posiłków, i w rezultacie, zachęca ludzi do zdrowszych wyborów żywieniowych.

W badaniu testowym, 185 studentom studiów dano wybór pomiędzy ciastem czekoladowym oraz sałatką owocową, a następnie poproszono ich, aby ocenili ich smakowitość. Niektórzy siedzieli w pokoju z lustrem, podczas gdy inni przebywali w pomieszczeniu bez niego.

Wyniki pokazały, że uczestnicy przebywający w pokoju z lustrem, którzy wybrali ciasto czekoladowe oceniali je jako mniej smaczne, w porównaniu do tych konsumujących je bez luster wokół. Obecność lustra nie zmieniła jednak percepcji smaku sałatki owocowej.

„Spojrzenie w lustro mówi ludziom więcej niż tylko o ich wyglądzie. To pozwala im zobaczyć się w sposób obiektywny i pomaga im ocenić siebie oraz swoje zachowania w taki sam sposób, jak oceniają zachowania innych”, twierdzi główny badacz Ata Jami z University of Central Florida. Wyjaśnia również, że obecność ​​lustra może popychać ludzi do porównywania i dopasowania swojego zachowania do norm społecznej poprawności. W związku z powyższym, gdy któreś z nich nie jest zgodne ze standardami, nie będą chcieli patrzeć na nie, ponieważ zwiększa ono dyskomfort odnoszonego niepowodzenia. Co ciekawe, zasadnicze znaczenie ma fakt czy osoba może wybrać dany rodzaj jedzenia, ponieważ czuje się wtedy odpowiedzialna za swój wybór

Zdrowe odżywianie nie powoduje żadnego dyskomfortu i w wyniku tego, smak pozostaje ten sam

Wreszcie, ludzie często wybiera niezdrową żywność, ponieważ uważają, że jest smaczniejsza. Badanie sugeruje pewne rozwiązanie, które zachęca do zdrowych praktyk żywieniowych i ostatecznie walki z otyłością- obecność lustra w jadalni może zmniejszyć postrzeganie smakowitości niezdrowej żywności, co w konsekwencji zmniejsza jego konsumpcję.

Źródło: Food Psychology

RELATED ARTICLES

fotowoltaika3

5 rzeczy, których mogłeś nie wiedzieć o fotowoltaice

Temperatura nie wpływa na ilość energii słonecznej przechwytywanej przez panele słoneczne. W zimie jest jeszcze wystarczająco dużo światła słonecznego, aby zasilić przeciętny dom. Dopóki jest słońce, panele słoneczne zamieniają energię słoneczną w energię elektryczną, niezależnie od klimatu. W przypadku paneli słonecznych możesz zobaczyć zwrot z…

iphone8

Gdzie szukać serwisu iPhone?

Gdzie skierować swoje kroki, gdy potrzebujemy usług serwisu iPhone? Gdzie szukać odpowiedniego serwisu dla siebie? Gdzie skierować swoje kroki w poszukiwaniu serwisu iPhone? Podpowiadamy! Pytamy wśród znajomych Na początek warto ustalić, czy przypadkiem ktoś z naszych znajomych nie jest w stanie polecić nam godnego uwagi…

pozyskiwanie klientów biznesowych

Dlaczego tak trudno pozyskać dobrego klienta B2B?

Pozyskiwanie klientów B2B wydaje się być jeszcze trudniejsze od pozyskiwania ‘’zwykłych’’ klientów. Oto niektóre z powodów, dla których tak jest. Złożone produkty Zazwyczaj na rynkach B2B produkty są bardziej skomplikowane. Klienci mają większe oczekiwania w zakresie dostosowywania, integracji, bezpieczeństwa itp. Relacje osobiste Relacje osobiste są…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *